Jump to content

Meghaladta az 50 milliót a beadott oltások száma Németországban

2021. 06. 04. 14:10

Ötvenmilliónál is több adagot adtak be az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségtől (Covid-19) védő oltásokból Németországban a kedden közölt adatok szerint.

A 158 napja tartó kampányban 50 541 084 adag oltást adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 43,3 százaléka - 36 004 055 ember - kapott. Teljes oltással a lakosság 18 százaléka - 15 009 970 ember - rendelkezik.

Ugyancsak kedden a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) visszavonta a tavaly decemberben kiadott legmagasabb szintű járványügyi riasztást és eggyel alacsonyabb fokozatú riasztást adott ki.

A helyzet javul, de még mindig "a világjárvány kellős közepén vagyunk", és Nagy-Britannia példája megmutatja, hogy az új vírusvariánsok miatt akkor is romolhat, ha már sok embert beoltottak - mondta Jens Spahn egészségügyi miniszter Berlinben.

Továbbra is csak nagyon óvatosan, széles körű tesztelés és higiéniai óvintézkedések mellett lehet lazítani a járványügyi szabályokon - tette hozzá Lothar Wieler, az RKI elnöke.

Kiemelte: a lakosság több mint 80 százalékának kell védettséget szereznie a Covid-19-cel szemben ahhoz, hogy valamennyi korlátozást visszavonhassanak.

A közösen tartott tájékoztatón a miniszter és az RKI vezetője is hangsúlyozta, hogy globális szinten igen kevéssé haladt előre az oltási kampány, pedig a járványnak csak akkor lesz vége, ha mindenütt megszerzik az ellenőrzést a vírus terjedése felett.

Ezért az is fontos, hogy "tágítsuk a látómezőt" - mondta Jens Spahn, kifejtve: nemcsak a hazai lakosság védelmére kell összepontosítani, hanem más országokat is segíteni kell, hogy a nemzetközi közösség "még jobban felkészülhessen mindarra, ami vár még ránk ebben a világjárványban".

Németországban május eleje óta gyengül a vírus alfa - illetve B.1.1.7 - jelzésű változatának szétterjedése révén kibontakozott harmadik járványhullám, amelyben kevesebben fertőződtek és haltak meg, mint a kevésbé veszélyesnek tartott vírusvariánsok által okozott második hullámban.

A korlátozások nagy részét a legtöbb tartományban már visszavonták, és a következő napokban újabb könnyítéseket vezetnek be. A tartományi rangú főváros, Berlin vezetése például kedden bejelentette, hogy péntektől nem kell oltási igazolás vagy negatív SARS-CoV-2 gyorsteszt lelet az üzletek, boltok és a vendéglők teraszainak felkereséséhez. Megnyithatnak az edzőtermek is, és akár 500 fős rendezvényeket tarthatnak zárt térben, ha működik a helyiségekben szellőztető rendszer.

Az RKI keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 1785 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 10 százalékos csökkenés az egy héttel korábbi 1911-hez képest. Az új esetekkel együtt 3 682 911 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

A legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság - a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma - 35,20-ra süllyedt az egy héttel korábbi 58,40-ről.

A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 153 halálesetet regisztráltak, így 88 595-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma Németországban.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)