Jump to content

Áttörés jöhet az Alzheimer-kór kezelésében?

2021. 06. 24. 18:21

Alacsony intenzitású ultrahanggal ért el sikert egy nemzetközi kutatócsoport a kognitív képességek helyreállításában, ami áttörést hozhat például az Alzheimer-kór nem invazív kezelésében.

A Queenslandi Egyetem által szerdán nyilvánosságra hozott kutatás szerint az új terápia legyőzheti az öregedés és a demencia káros hatásait. A kutatók egérkísérlettel igazolták az alacsony intenzitású ultrahang kedvező terápiás hatását. Tanulmányukat a Molecular Psychiatry folyóiratban publikálták.

Hagyományosan az ultrahangot kis gázzal töltött buborékokkal együtt alkalmazzuk, hogy megnyissuk a szinte átjárhatatlan vér-agy gátat, és a véráramból bejuttathassuk a hatóanyagot az agyba” – magyarázta Jürgen Götz professzor, a kutatás vezetője.

Az ultrahang egyedüli alkalmazása elkerülhetővé tette, hogy át kelljen hatolni a vér-agy gáton, nagyobb hozzáférhetőséget és kevésbé invazív kezelési módot nyújtott.

A most publikált kutatás különösen fontos Ausztráliában az elöregedő népesség miatt. Becslések szerint 2021-ben 427 ezer demenciában szenvedő ember élt a kontinensországban, de nagyobb gyógyászati áttörés nélkül 2058-ra a számuk várhatóan egymillió fölé emelkedik.

Jelenleg a demencia kezelésében a tüneti kezelés áll az előtérben, de az új módszer lehetőséget nyújt rá, hogy a probléma gyökeréhez jussanak el.

Jürgen Götz hangsúlyozta, hogy a felfedezett ultrahangos terápia egy olyan nem invazív módszer, amely segíthet az idős emberek kognitív képességeinek javításában. Nemcsak a demencia degeneratív hatásait képes csökkenteni, hanem helyre is tudja állítani a kognitív funkciót az időseknél.

A felfedezést klinikai vizsgálatokkal is tesztelik majd.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)