Jump to content

A járvány erősödésére számít a német kormány

2021. 08. 23. 17:40

Várhatóan tovább erősödik a koronavírus-járvány Németországban, de a beoltottaknak egyelőre nem kell tartaniuk újabb korlátozásoktól - mondta a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben.

Steffen Seibert a kormányon belül működő, úgynevezett korona-kabinet tanácskozása után elmondta, hogy az utóbbi hetekben jelentősen emelkedett a hétnapi fertőzésgyakoriság - az utóbbi hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra jutó száma -, és ez a folyamat várhatóan tartós marad.

Azonban míg a lakosság egészét tekintve ez az érték 54,5, a hatvan felettieknél, akiknek körében 80 százalék feletti az átoltottság, csupán 11.

Ez is azt mutatja, hogy a legfontosabb az oltási kampány folytatása, mert a koronavírus-járvány egyre inkább "az oltatlanok járványa" - jelentette ki a szóvivő.

Rámutatott, hogy a fertőzés miatt kórházba kerülők 90 százalékának, és az intenzív ellátásra szorulók 94 százalékának nincs védőoltása az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) okozta betegség (Covid-19) ellen.

Kiemelte, hogy a teljes oltással rendelkezőknek és a fertőzésen átesetteknek egyelőre nem kell tartaniuk újabb korlátozásoktól, nekik továbbra is csak az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket - közösségi maszkviselés, társas, vagy társadalmi távolságtartás - kell betartaniuk.

Azt viszont nem lehet megjósolni, hogy kialakul-e olyan vírusváltozat, amelynél nem hatásosak kellőképpen az eddigi oltóanyagok - tette hozzá Seibert.

A kormányszóvivő közölte, hogy megváltoztatják a járványvédelmi szabályok formálásának fő elvét, vagyis nem a hétnapi fertőzésgyakoriság, hanem a kórházba kerülő fertőzöttek arányának alakulása alapján alakítják majd az előírásokat. Erről Jens Spahn egészségügyi miniszter készít javaslatot a kormánynak.

A szóvivő rámutatott, hogy a járvány eddigi legsúlyosabb időszakában, az év eleji harmadik hullám tetőzésének idején, százezer lakosonként hét nap alatt 12-13 ember került kórházba a SARS-Cov-2-fertőzés miatt, jelenleg viszont csupán 1,3 körül van ez az arány.

A kormány legutóbbi, hétfői összesítése szerint az oltási kampány 241 napja alatt csaknem százmillió - 99,6 millió - adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 64,1 százaléka - 53 302 445 ember kapott. Teljes oltással a lakosság 59 százaléka - 49 037 947 ember - rendelkezik.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) hétfői kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 3668 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez bő 70 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 2126-hoz képest.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 871 865 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt négy halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 91 980-ra emelkedett.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)