Jump to content

Kevesebbet kell majd orvoshoz járnunk egy intelligens találmány miatt

2021. 12. 20. 11:24

Szingapúri kutatók olyan intelligens kötést fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a betegek számára, hogy lassabban gyógyuló sebeiket távolról, egy mobileszközön lévő alkalmazáson keresztül felügyeljék. A fejlesztés célja, hogy ne kelljen minden alkalommal felkeresni a kötözést végző orvost.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatócsoportja egy olyan hordható érzékelőt hozott létre, amely egy átlátszó kötéshez csatlakozik, és a gyógyulás előrehaladásának nyomon követésére információkat használ fel, mint a hőmérséklet, a baktériumok típusa, valamint a pH-érték és a sérülés gyulladás szintje.

„Hagyományosan, ha valakinek sebe vagy fekélye van, ami elfertőződött, akkor az egyetlen módja a vizsgálatnak az, hogy magát a sebet nézzük meg vizuálisan” – mondta Chwee Teck Lim, az egyetem biomérnöki tanszékének vezető kutatója.

Hozzátette: hogyha a kezelőorvosnak további információkra van szüksége, akkor megszerzi a sebfolyadékot, és elküldi a laboratóriumba további vizsgálatokra.

„Azt próbáljuk elérni, hogy az intelligens kötésünkkel az órák vagy napok számát néhány percre csökkentsük.”

A „VeCare” technológia lehetővé teszi, hogy a betegek többet lábadozzanak otthonukban, és csak szükség esetén keressék fel orvosukat. A kötést krónikus vénás fekélyben, vagyis a vénák keringési problémái által okozott lábszárfekélyben szenvedő betegeken tesztelik.

Lim szerint az intelligens kötést potenciálisan más sebek, például diabéteszes lábszárfekélyek esetén is lehetne használni.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)