Jump to content

Folytatódik a "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" program

2022. 05. 25. 16:13

Folytatódik a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" programja - közölte az országos tisztifőorvos hétfőn Csökölyön.

Müller Cecília a Somogy megyei községben sajtótájékoztatón elmondta: az NNK szűrőbuszai 2022-ben 53, megkeresésre további 54 településen jelennek meg, hogy azon kisebb falvak lakosai is helyben vehessék igénybe a vizsgálatokat, akik lakóhelyük közlekedési adottságai miatt nehezen tudnak eljutni nagyobb egészségügyi intézményekbe.

A tisztifőorvos a kezdeményezés idei első állomásán hangsúlyozta: "nem szabad homokba dugni a fejünket", a szűrés életet ment, az idejében felismert betegség sikeresen gyógyítható, és ez rengeteg értékes életévet ment meg.

Bár a születéskor várható élettartam Magyarországon is nő, öt évvel elmarad az európai átlagtól - közölte Müller Cecília, aki egyúttal felhívta a figyelmet az egészségben eltöltött évek fontosságára, és ehhez elengedhetetlennek nevezte, hogy "törődjünk magunkkal".

Az országos tisztifőorvos kitért arra, hogy Magyarországon és sok európai országban is a daganatos, valamint a szív és érrendszeri betegségek okozzák a legnagyobb népegészségügyi problémát, ezek ellen szeretnék felvenni a harcot, a megelőzésre helyezni a hangsúlyt, továbbá népszerűsíteni az egészséges életmódot.

Magyarország 30 ezer embert veszít el évente daganatos megbetegedés miatt, ennek nagy része megelőzhető lenne, sőt vissza lehetne állítani a páciensek egészségét - hangoztatta Müller Cecília.

A tisztifőorvos szólt arról, hogy a szűrőbuszokban a vizsgálatok köre bővül, az általános állapotfelmérésen túl már nőgyógyászati, kardiológiai vizsgálatra, tüdőbetegségek kiszűrésére, anyajegyek, nyaki erek vizsgálatára is lehetőség van.
A program önkormányzatokkal, kormányhivatalokkal, háziorvosokkal, a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező egészségügyi szolgáltatókkal, az Egészségfejlesztési Irodákkal, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézettel, valamint ettől az évtől az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel szoros együttműködésben valósul meg, és olyan településeken is zajlik majd, ahol korábban már jártak a szűrőbuszok - tette hozzá.

Müller Cecília felidézte: a kezdeményezés 2018-ban indult, 2021-ig 371 településen, 416 szűrési napon több mint 30 ezer pácienst vizsgáltak meg, és a szűréseken 2021-ben megjelent több mint 5 ezer ember közül 3 ezernél találtak valamilyen elváltozást.

Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója azt mondta, munkatársai a vizsgálatok alatt arra ösztönzik a dohányosokat, "tegyék le a cigarettát", hogy jobb legyen az életminőségük, megelőzzék a légzőszervi betegségeket.

Vajer Péter, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet osztályvezetője a szűrővizsgálatok fontosságára utalva arról szólt, hogy a "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" programban érintett települések lakossága az átlagnál elhízottabb és nagyobb a dohányosok aránya, sok esetben a kockázatok miatt jelentkező krónikus betegségek a mindennapi életüket akadályozzák.

A legtöbb krónikus betegség életmódváltással elkerülhető, a halálos kimenetel elodázható, a betegségteher csökkenthető - közölte.

Jakab Csongor, Csököly polgármestere súlyos problémának nevezte, hogy sokan nem foglalkoznak az egészségükkel, ezért arra biztatta az eseményen megjelent helybélieket, hogy minél többen vegyenek részt szűrővizsgálatokon.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)