Jump to content

A jövő egészségügyi megoldásairól tartanak konferenciát Pécsen

2022. 10. 22. 19:39

A jövő egészségügyi megoldásaival foglalkozik az I. Nemzetközi Egészségügyi Mérnök Innovációs Konferencia, amelyet október 24. és 26. között tartanak a baranyai megyeszékhelyen – közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) közleményben.

Azt írták: a Szentágothai János Kutatóközpontban sorra kerülő angol nyelvű esemény résztvevőit kilenc előadáson és négy workshopon kalauzolják el az orvosi robotika, neurorehabilitáció, bionyomtatás, biotechnológia területén.

Szakemberek betekintést engednek a szimulációs oktatás, az orvosi anyagtechnológia, a műtéti tervezés, az operatív orvostudomány és az ember-gép világába, de a konferencia érinti a az egészségügyi mesterséges intelligencia témakörét is – közölték.

Kiemelték, hogy a konferencia előadói a tudományterület nemzetközileg elismert kutatói, köztük van Metin Akay professzor, a Houstoni Egyetem Egészségügyi Mérnöki Intézetének alapítója.

Jelezték, a konferenciához kapcsolódóan október 25-én és 26-án több tucat programon keresztül népszerűsítik az egészségügyi innovációt az egyetemi hallgatók körében.

Az érdeklődők betekintést nyerhetnek az egészségügyi innováció gyakorlati lehetőségeibe, miközben csapatokban versenyezve oldhatnak meg valós egészségügyi kihívásokat – tették hozzá. Megjegyezték: a nyertes csapat részt vehet a végső megmérettetésen, amire egész Európából érkeznek hallgatók.

A PTE a I. Nemzetközi Egészségügyi Mérnök Innovációs Konferencia fontosságát hangsúlyozva felhívta a figyelmet arra, hogy a mérnöki és az orvostudományok mára a társadalmi növekedés legfőbb motorjai lettek.

Az egészségügyi mérnöki terület az orvostudomány és a műszaki informatika határmezsgyéjén, jött létre, fókuszában a műszaki és informatikai megoldások orvostudományi alkalmazása és az emberek életminőségét javító technológiák keresése áll – írták.

Rámutattak: legyen szó testre szabott, mesterséges intelligenciával „tanított” művégtagokról, háromdimenziós képalkotásról és tervezésről, élő szövetek nyomtatásáról, rendhagyó, a 21. századi igényekre válaszul létrejött sebészi-mérnöki együttműködésekről, mind ehhez a jövőbe mutató, hatalmas potenciált jelentő területhez kapcsolódik.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)