Jump to content

Elon Musk cége megkezdheti az agyimplantátumok tesztelését embereken

2023. 09. 22. 18:27

Elon Musk dollármilliárdos technológiai vállalkozó Neuralink nevű, az agyba ültethető chip fejlesztéséről ismert startupja bejelentette, hogy engedélyt kapott a fejlesztés kipróbálására önkénteseken. A cég közleménye szerint független vizsgálóbizottság adott zöld utat az első humán klinikai kísérletekhez.

A vállalat elsősorban olyan önkéntesek jelentkezését várja a kísérletekhez, akik a nyaki gerincvelőjük sérülése vagy laterális szklerózis (ALS) miatt bénultak meg.

A Neuralink a fejükbe, az agy mozgáskoordinációért felelős területére helyezné el az agyi számítógép-interfészként működő implantátumot (BCI) egy robotkar segítségével.

 

A vállalat célja ezzel egyelőre az, hogy az alanyok mozgatni tudják egy számítógép egerét, vagy billentyűket üssenek le egy csatlakoztatott eszközön, mégpedig az implantátumon keresztül, vagyis lényegében a gondolataik segítségével.

A Neuralink nem közölte, hány személyt vonnának be a klinikai kísérletekbe, amelyek várhatóan hat évig tartanak majd.

A cég korábban arról számolt be, hogy kezdetnek tíz betegbe ültetnék be az eszközt, erről tárgyaltak az amerikai gyógyszerügyi hivatallal (FDA). A Neuralink munkatársai a Reuters hírügynökségnek annyit árultak el, hogy a hatóságnak korábban biztonsági aggályai voltak az eszközzel kapcsolatban, ezért egyelőre nem tudni, hogy a cég által igényelt tízfős keretből végül hány fő bevonását hagyták jóvá.

Az bizonyos, hogy Elon Musknak személyesen, illetve cégének is komoly ambíciói vannak chippel kapcsolatban.

Annak sebészeti behelyezése ugyanis – várakozásuk szerint – megkönnyítené például a súlyos elhízás, az autizmus, a depresszió vagy a skizofrénia kialakulását.

A Neuralink egyébként már májusban azt közölte, engedélyt kaptak az emberi kísérletek megkezdésére – éppen akkor, amikor a céget az amerikai hatóságok szigorú ellenőrzés alá vonták az állatkísérletek miatt.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)