Jump to content

Szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

2023. 11. 30. 14:21

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban - közölte az OTP Bank szerdán az MTI-vel.

A hitelintézet felmérése szerint az öngondoskodás mértéke egyelőre megrekedt a tavalyi szinten, az új megtakarításokat is inkább rövid távra tervezik az ügyfelek, sokan a félretett összegeiket is felhasználják. Az OTP a bizonytalan körülményekkel magyarázza a lassú emelkedés megtorpanását, ám hozzátették, hogy a tájékozottság változása kedvező irányú, 35 százalékról 47 százalékra nőtt azok aránya, akik hallottak az öngondoskodásról.

Az adatok szerint az ügyfelek 40 százalékának nincs megtakarítása, ám akiknek van, azok közül a tartalékaikat csak kevesen élték föl. Jelentős részük fontosnak tartja a biztonságot, de a stabil anyagi helyzet mellett kihívásnak látják a takarékoskodást.

Az OTP hasznosnak tartja például a spórolást az időskori évekre, hiszen a lakosságnak is mindössze a negyede véli úgy, hogy az állami nyugdíj elég lesz a megélhetéshez. Ennek ellenére csak 11 százalék rendelkezik ilyen célú tartalékkal és mindössze 32 százalék tervez tartalékolni. A másik fontos öngondoskodási terület, az egészség népszerűbbnek látszik, az OTP Egészségpénztárnál az első három negyedévben több mint 25 százalékkal nőtt a befizetések összege 2022 azonos időszakához képest, az új belépők száma 18 százalékkal bővült - tették hozzá.

Az OTP 2011 óta évente elkészíti az öngondoskodási felmérést. A kutatás a 18 és 70 év közötti, bankszámlával rendelkező magyar lakosságra nézve reprezentatív - olvasható a közleményben.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)