Jump to content

Látássérülteket segítő rehabilitációs ambulanciát hoztak létre Szegeden

2024. 04. 26. 10:51

A súlyos és tartós látásromláson átesett pácienseknek nyújt az országban jelenleg egyedülálló szolgáltatást az a rehabilitációs ambulancia, melyet a Kreatív Formák Alapítvánnyal együtt hoztak létre a Szegedi Tudományegyetem szemészeti klinikáján - közölte Tóth-Molnár Edit, a klinika igazgatója csütörtök a helyszínen.

A tanszékvezető egyetemi tanár az ambulancia tevékenységét bemutató sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, nehéz kimondania egy szemorvosnak, hogy vannak pontok, amikor az orvostudomány jelenleg nem tud segíteni.
Az ambulanciát azért hozták létre, hogy a páciensek a látásromlás időpontjához legközelebbi időpontban, egy egészségügyi intézmény falai között megkapják a szükséges segítséget ahhoz, hogy az új élethelyzetben fel tudják építeni mindennapjaikat - hangsúlyozta a professzor.

Az országban jelenleg egyedülálló, hogy egy egyetemi klinika teljes tudományos és gyakorlati eszköztárával egy helyen és időben segítse a látássérült betegeket egy a rehabilitációban professzionális támogatás nyújtó civil szervezet munkatársaival - közölte Tóth-Molnár Edit.

Az ambulancia jelenleg hetente négy órában, előre meghirdetve, az eltérő vizsgálati időpontokhoz igazodva fogadja a betegeket. Amennyiben a páciensek igénylik a klinika és az alapítvány is kész arra, hogy bővítsék a rendelési időt - tudatta az igazgató.

Nagygyörgy Éva, a Kreatív Formák Alapítvány szakmai vezetője elmondta, a civil szervezet 2007 óta koordinálja a látássérült emberek elemi, majd később foglalkoztatási rehabilitációját. Az alapítvány fenntartásában működő Dél-Alföldi Rehabilitációs Központ jelenleg a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében élő látássérültek számára nyújt ingyenes szolgáltatást az önálló életvitel visszaállítása és az életminőség javítása érdekében.

Egy szembetegsége vagy balesete következtében súlyosan látássérültté váló, addig önállóan élő ember számára komoly sokkot jelen, hogy a mindennapok segítségre szorul. A pácienseket pszichológus segíti a helyzet feldolgozásában, szociális munkás nyújt számukra életvitel-tanácsadást, támogatást az ellátórendszervben való eligazodáshoz - tudatta a szakember.

Emellett a betegek egyedi igényekhez és élethelyzethez igazodó képzéseken vehetnek részt a bothasználattól kezdve a konyhai, háztartási feladatokon át az informatikáig. Az ambulancián a hosszabb rehabilitációs folyamat előkészítése mellett a betegek azonnali tanácsokat kaphatnak az optikai segédeszközök kiválasztásához, de lehetőség nyílik a hozzátartozók tájékoztatására is.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)