Jump to content

Egyedülálló hibridműtő? Létezik, a SOTE-n kell keresni!

2017. 01. 16. 09:05

Nemzetközi szinten is egyedülálló módon a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján hibridműtőjében szívsebészet, érsebészet, kardiológia és radiológia is együtt dolgozik a betegért.

Az első sikeres hazai szívátültetést végző, egy évvel ezelőtt elhunyt Szabó Zoltán professzorról elnevezett hibridműtő különleges helyszín a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján.

A műtőben a klinika valamennyi diszciplínája: a szívsebészet, az érsebészet, a kardiológia és a radiológia együtt dolgozik a betegért. Nagy előnye, hogy a beteg mozgatása nélkül, egyazon időben, egyazon berendezésen bármilyen kardiovaszkuláris sebészeti, illetve katéteres eljárás elvégezhető – magyarázta Dr. Merkely Béla igazgató.

A hibridműtőben két műtő teljes felszereltsége adódik össze. Az egyik oldalon, a szív- és érműtő részen szívsebészek és érsebészek dolgoznak, a másik oldalon, a katéteres részen bármely ér diagnosztikus és terápiás katéterezése megtörténhet.

A rendszer képes különböző diagnosztikai képalkotó módszerek, ultrahang, CT-, MR-felvételek egyidejű felhasználására és megjelenítésére a hozzá tartozó monitoron. A műtőben egyes eljárások finomítására, fejlesztésére is van lehetőség.

Dr. Merkely Béla elmondta: fokozatosan továbbfejlesztették a minimál invazív beavatkozásokat, és egyre jobban haladnak abba az irányba, hogy a szív- és érsebészeti rész egyre kevesebb legyen. Vagyis minél kevesebb legyen az a műtéti megterhelés, amely a műtéti rizikót hozza.

A múlt évben 600 beavatkozás történt a nemzetközi szinten is egyedülálló technológiát képviselő hibridműtőben.

Műtét közben a beteg nem alszik, a billentyűt úgy cserélik ki, hogy a páciens közben fent van. Kommunikálnak vele, így folyamatosan tudnak érzékelni minden adatot, többek között bármilyen változást az ébrenlétben lévő – mutatott rá az igazgató.

A műtő képalkotó rendszeréhez kontrollszoba is kapcsolódik, kamerák rögzítenek minden egyes pillanatot. Az ott létrehozott képeket a műtőben is meg tudják jeleníteni, sőt, az irányítópult be tudja adni a korábban elkészített felvételeket, legyen az komputertomográfos, MR-es vagy ultrahangos. A felvételeket egyben tudják kezelni, amivel elérhető a lehető legjobb műtéti biztonság.

A hibridműtő a hazai orvosképzés professzionális helyszíne, de külföldi szakorvosok is gyakori vendégek, hogy speciális műtéti eljárásokat tanulhassanak.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu;MTI | Kép: pixabay.com)