Jump to content

A fejátültetés ideje közeleg?

2017. 01. 26. 17:05

A tudomány jelen állása szerint egy viszonylag belátható időintervallumon beül, az orvosok képesek lennének a fejátültetésre. 

Az abszurd és elég morbid kérdés, a szakértőket régóta foglakoztatja. Egészen az 1900-as évek közepéig kell visszanyúlnunk ahhoz, hogy az első ilyen, sikeresnek mondható fejátültetési kísérletet részleteit tudni akarjuk. 

Az orosz Valgyimir Gyemikov és csapata az 1956-os évben addig-addig kísérletezetett, míg végül egy kölyökkutya fejét sikeresen, odavarrták egy felnőtt kutya testéhez, ezzel létrehozva egy kétfejű állatot.

Az 1970-es években egy amerikai kutató Robert White még ennél is tovább merészkedett. Ő egy majom fejét ültette át egy másik majom testére. Az állat mindössze 8 napig élt az új fejjel, mozgásképtelenül, mivel a gerincvelői idegeket nem tudták összekapcsolni.

Dr. Sergio Canavero, olasz idegsebész, ezt a problémát is megoldotta. Mivel a modern kori tudomány lehetővé tette, egy olyan „ragasztó” használatát, amely képes a gerincvelői idegeket az új fejjel összekötni, így a doktor úgy véli, két éven belül akár létrejöhet az első fejtranszplantáció.

Az hozzá tartozó eljárást is kidolgozta, ami a „HEAVEN” (Mennyország) mozaik szókapcsolatot kapta. Ez a művelet a fej levágásától az új testre helyezéséig és az idegek összekapcsolásáig tart. A műtét során a testet nagyjából 12-15 fokra hűtenék le, majd a sikeres átültetést követően helyreállítanák a keringést és vért pumpálnának az agyba.

Ez a műveletsor elméleti szinten még talán kivitelezhető volna, de a gyakorlat más tészta. Canavero számításai szerint a műtét költsége kb. 12,6 millió dollár (kb. 3 milliárd Ft) lenne, és 36 órán keresztül tartana, amihez mintegy 100 orvos összehangolt és hibamentes együttműködése kellene. Ezt a körülményes és drága transzplantációt szigorúan terápiás célokra alkalmaznák, pl.: egy súlyosan roncsolódott testet lehetne kicserélni egy másikkal, vagy éppen egy fejjel. De itt felmerül a kérdés, és számos erkölcsi és ideológiai kérdés. Mitől lesz valaki önmaga?

Ha valakinek a fejét egy másik testre transzplantálják, attól önmaga marad, mert az önidentitását adó homloklebenye vele marad? Az új test, és a szervek nem sugároznának eltérő információt az agynak? És mi lenne akkor, ha az egészséges testről eltávolítanák a fejet, és másik kerülne a helyére, akkor hova lenne a testet előtte birtokló személyisége? Olyan kérdések ezek, amelyek nagyon messzire vezetnek, és talán jobb is békés tudatlanságban élni, mintsem egy olyan világban, ahol az ember a pénzén új fejet vehet…

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)