Jump to content

Így kaphatsz havi 6300 forint kedvezményt az államtól

2017. 02. 09. 17:05

Többek közt a tartósan betegek, a súlyos fogyatékkal élők igényelhetik a támogatást, de a kedvezménnyel a cukorbetegek és laktózintoleranciával élők is élhetnek. Kihez fordulj, és mire van szükséged, ha igénybe szeretnéd venni?

 

Havonta 6300 forint kedvezményt érvényesíthetnek személyi jövedelemadójukból a tartósan betegek, a súlyos fogyatékkal élők, ami akár 5 évre visszamenőleg is igényelhető - mondta Honyek Péter adószakértő.

A kedvezményt viszont mindenki csak saját maga után veheti igénybe, és nem lehet egyszerre tartós betegség és súlyos fogyatékosság esetén is élni vele. Tehát, hiába érintett mondjuk laktózintoleranciával, netán súlyos gluténérzékenységgel gyermeked, utána nem jár a kedvezmény.

Az adókedvezményre jogosító betegségek száma több, mint száz, amelyek közül néhány :

F 841 Atípusos autizmus

E73 Laktózintolerancia

K904 Felszívódási zavar intolerancia miatt, m.n.o.

F20 Skizofrénia

K50 Chron-betegség

A teljesség igénye nélkül hoztunk néhány példát, illusztrálva, hogy a szervezetet érintő szinte összes betegség rajta van a listán, amely után a kedvezmény igényelhető. Ha tisztában vagy betegséged kódjával, a szerint is tudsz keresni.

Ez a havi 6300 forint nem segély, és nem támogatás, hanem egy kedvezmény, amelyet leírhatsz az adódból. Abban az esetben viszont nem élhetsz vele, ha adómentes jövedelemmel rendelkezel, illetve ha nincs fizetésed. Ami a szükséges papírokat illeti, elég hozzá egy orvosi igazolás.

Az adószakértő elmonda, hogy a munkáltatónak nagy összegű szociális hozzájárulási adókedvezménye van egészségkárosodott munkavállaló foglalkoztatásakor, gyakorlatilag nem kell pótolólagos járulékot fizetnie a bér felett a minimálbér kétszereséig.

A rehabilitációs járulékon is csaknem egymillió forintot spórolhat a munkáltató - mondta. Ha valaki felvesz egy megváltozott munkaképességű munkavállalót, akit elegendő 4 órában foglalkoztatni (és amelynek költsége 700-750 ezer forint), ennyivel kevesebbet kell fizetnie ezen a címen - fejtette ki.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)