Jump to content

Rekordösszegű befizetés érkezett az önkénteses nyugdíjkasszákhoz

2017. 02. 14. 08:30

Tavaly az öngondoskodás az elmúlt évekhez képest is nagy megugrást produkált. A befizetések összértéke tavaly 1166 milliárd forintra nőtt.

Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly átlagosan 6,31 százalékos, infláció feletti, azaz reálhozamot értek el, ami 10 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A pénztártagok egyéni befizetései történelmi rekordot értek el, tavaly összesen több mint 72 milliárd forintot fizettek be számláikra, ami 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget – részletezte Kravalik Gábor elnök.

Az elnök szerint a tavalyi számokban komoly szerepet játszott a nyugdíj- és egészségtudatosság erősödése és az is, hogy a pénztártagok megtakarításuk után 20 százalékos, akár 150 ezer forintos adókedvezményt érvényesíthetnek. A pénztártagok egyéni befizetései történelmi rekordra ugrottak tavaly, és 2016 végén megélénkült a megtakarítási kedv. Az utolsó negyedévben az egyéni és munkáltatói hozzájárulások együttes összege 40 milliárd forintra rúgott, ami 70 százalékkal haladta meg a 2016 harmadik negyedévében befolyt összeget - ismertette.

A rekordösszegű befizetés azt mutatja, hogy nőtt a pénztárakba vetett bizalom - mutatott rá Kravalik Gábor, hozzátéve, hogy az egyéni befizetések mellett 2016-ban a munkáltatói hozzájárulások is 4 százalékkal nőttek.

A múlt évi adatok szerint egyre népszerűbbek a Pénztárszövetséggel együttműködő egészség- és önsegélyező pénztárak is. Az egyéni befizetések esetükben éves összevetésben 16 százalékkal emelkedtek, bár a munkáltatók ezzel párhuzamosan némiképp háttérbe szorultak, és közel 3 százalékkal kevesebb tagdíjat vállaltak át, mint egy évvel korábban.

Tavaly az egészségpénztári tagok több mint 8 millió alkalommal, esetenként átlagosan 5200 forint értékben finanszírozták költéseiket a kasszák egyre bővülő szolgáltatási palettájáról. Az egészségpénztárak összesített vagyona 51,5 milliárd forintra nőtt, ami tagonként átlagosan 62 ezer forint "egészségre szánt" megtakarítást jelent - emelte ki az elnök.

Kravalik Gábor rámutatott: a pénztári megtakarítások teljes körű megoldást biztosítanak az emberek számára az öngondoskodásban. Az önkéntes nyugdíjpénztárak 1 millió 52 ezer 631 pénztártaggal, 72 milliárd forint tagi befizetéssel és 1166 milliárd forint pénztári vagyonnal rendelkeztek tavaly, míg az egészség- és önsegélyező pénztárak 827 289 pénztártagot számláltak, 16 milliárd forint tagi befizetést, és 51,5 milliárd forint pénztári vagyont mondhattak magukénak 2016-ban.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu;MTI | Kép: pixabay.com)