Jump to content

Felismertük az egészségügyi magánintézmények előnyeit?

2017. 04. 25. 15:05

Minden második ember szerint kimondottan romlott a közegészségügyi ellátás színvonala az elmúlt években Magyarországon, ezért ha pénztárcájuk megengedné, legtöbben a fizetős magánintézmények szolgáltatásait vennék igénybe – derül ki egy friss kutatásból.

A Medibon.hu megbízásából készült friss kutatásból és a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az egészségügyi kiadások 35 százalékát a magánszektor teszi ki, ez mintegy 769 milliárd forintot jelent, amelyből 573 milliárd forint a háztartások kiadása. A kutatás a felnőtt magyar lakosság közegészségügyi ellátáshoz való viszonyát, valamint a magánintézményekkel szembeni attitűdöket vizsgálta.

Egyhangú és lehangoló

A közegészségügy megítéléséről mellbe vágó eredmények születtek: minden második ember szerint az elmúlt évben kifejezetten romlott az ingyenes szolgáltatások minősége, a megkérdezettek további 40 százaléka pedig úgy érzi, nem történt pozitív előrelépés az ellátás színvonalában. Nem beszélve arról, hogy egyes díjmentes szakrendelések – például a szülészet és a fogászat – valójában látszatmegoldásokat takarnak, a tényleges gondozásért legtöbbször mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A felmérésből kiderül, hogy a többség szerint a társadalombiztosítás sok esetben olyan szolgáltatást fedez, amelyre több hónapot kell várni, majd a megadott napon hosszú órák telnek el egy elegendő ülőhelyet és ruhatárat nélkülöző folyosón, míg a vizsgálat megtörténik. Ennek ellenére javarészt mégis az ingyenes orvosi intézményeket keressük fel, részben a megszokás miatt, részben anyagi megfontolásból.

A magánút valós alternatíva?

Az állami egészségügyben egyes diagnosztikai eljárásokra, mint például az MR vagy a CT, rendszerint 2-3 hónapos várakozással lehet bejutni. Ennyi idő sok ember számára nemcsak elfogadhatatlan, hanem kockázatos is, ezért – jobb híján – elkezdik keresni a magánszektor szolgáltatásait. A megkérdezettek közel kétharmada a fizetős vizsgálatokat választaná, ha pénztárcája engedné.

Legkevesebbet a fiatalok és a 30–39 év közöttiek járnak orvoshoz, ám ha mégis ellátásra szorulnak, inkább a magánintézmények mellett döntenek. A felmérésből kiderül, hogy a huszonévesek mellett a negyven év felettiek válnak egyre nyitottabbá a magánrendelésekre. „Az idősebbek olyan konkrét betegségek gyógymódjait vagy terápiás kezeléseket keresnek, mint a csontritkulás vagy az allergia. Benyomásunk szerint a végfelhasználó gyakran nem a bónt megvásárló személy, hanem egy szerette vagy hozzátartozója, így a 60 év felettiek sem maradnak le ajánlatainkról” – árnyalta a képet a Medibon.hu értékesítési vezetője.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)