Jump to content

Az Európai Bizottság nagyot változtatna a nyugdíjrendszeren

2017. 07. 14. 17:05

A Bizottság újítana kicsit a meglévő szabályzáson, és a tagországokat külön-külön érintő szabályzás helyett egységes, európai uniós magánnyugdíj-szabályzást vezetne be. A vonatkozó javaslatot már be is mutatták.

A bizottság tájékoztatása szerint az Európában mindenütt azonos feltételek mellett elérhető és egységes jellemzőkkel rendelkező magánnyugdíj-csomagot az értékesítési helytől függetlenül uniószerte működő szolgáltatók széles köre - például biztosítók, bankok, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmények, befektetési vállalkozások és eszközkezelők - kínálhatja.

Az elképzelések szerint az új termék segíteni fogja a bizottság tőkepiaci unió létrehozására irányuló terveit azáltal, hogy több megtakarítást irányít a hosszú távú uniós beruházások felé, valamint lehetővé teszi, hogy a fogyasztók önkéntesen kiegészíthessék nyugdíjcélú megtakarításaikat és kihasználhassák a benne rejlő előnyöket.

A bizottság az előnyök között említette, hogy az ügyfelek számára a szolgáltatók nagyobb választékot kínálnak, a szigorú tájékoztatási követelmények és értékesítési szabályok pedig az online forgalmazás esetén is segítséget jelentenek majd. Az új termék átvihető lesz másik tagállamba is, magas szintű fogyasztóvédelmet biztosít a megtakarítóknak, akiknek joguk lesz ahhoz, hogy - maximált költségek mellett - ötévente szolgáltatót váltsanak belföldön és határokon átnyúló módon egyaránt.

A szolgáltatók és a megtakarítók számára emellett különböző kifizetési lehetőségek állnak majd rendelkezésre a termék élettartamának lejártakor - közölte a bizottság.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa elmondta, az új termék a létező állami, foglalkoztatói és nemzeti magánnyugellátást egészíti ki, de nem jelenti a nemzeti magánnyugdíjrendszerek felváltását vagy harmonizálását. Azt kérte, hogy a tagállamok a termékek számára biztosítsák ugyanazt az adóügyi besorolást, mint amelyet a meglévő, hasonló nemzeti nyugdíjtermékekre is alkalmaznak azért, hogy megadják a kezdeti ösztönzést a páneurópai magánnyugdíjra vonatkozó termék számára.

A bizottság a jelenleg kínált magánnyugdíj-szolgáltatás adóztatásával kapcsolatos gyakorlatok cseréjét is javasolta a tagállamoknak, ami vélhetően elősegíti az adórendszerek összehangolását.

 

(Forrás: szeniormagazin.hu;MTI | Kép: pixabay.com)