Jump to content

Még mindig hódít a nagyibank

2017. 08. 30. 20:05

A magyar idősek 31 százaléka egyáltalán nem rendelkezik megtakarítással, a családját mégis a nyugdíjasok kilencven százaléka támogatja valamilyen módon. Akiknek van megtakarítása, azok készpénzben és takarékszámlán tartják, de a legnépszerűbb pénzügyi eszköz az életbiztosítás.

Az 50 év felettiek havi jövedelmük kétharmadát élelmiszerre, rezsire illetve lakhatással kapcsolatos kiadásokra fordítják. Bevételeik fennmaradó egyharmada főként gyógyszerekre és egészségügyi kiadásokra (az összjövedelem 13%-a), valamint ruházkodásra és háztartási termékekre megy el. Kikapcsolódásra, szabadidős tevékenységekre a válaszadók mindössze havi jövedelmük kilenc százalékát fordítják, félretenni pedig még kevesebbet, átlagosan két százaléknyit tudnak – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készített felmérésből. Ebben arra kerestek választ, hogy mire költik havi jövedelmüket és milyen megtakarításokkal rendelkeznek az ötven év felettiek, illetve, hogy a nyugdíjas korúaknak van-e egyéb bevételi forrásuk a nyugdíj mellett. (A jövedelem elköltésének arányaiban a kutatás alapján nincsen érdemi eltérés a már nyugdíjas és a még aktív 50 felettiek között.)

A nagy elemszámú, telefonos megkérdezéssel végzett kutatást a 4Life Direct megbízásából 2017 márciusában a Trend International Market Research Kft. készítette. A minta az 50 év feletti magyar lakosságra, régió, településtípus, életkor és nem szerint reprezentatív (N=1001).

A megkérdezett 50 év felettiek közel egyharmada (31 százalék) egyáltalán nem rendelkezik megtakarítással, ráadásul ez az arány magasabb a nők (38 százalék), valamint a fővárosban élők körében (36 százalék).

A községekben élnek a legtakarékosabbak, az itt lakók háromnegyedének van megtakarítása. A legkedveltebb pénzügyi eszköz az életbiztosítás, amellyel több mint a válaszadók negyede rendelkezik. A megtakarítások között pedig népszerű a takarékszámla (17 százalék), az állampapír (11 százalék), valamint a lakástakarék-pénztári megtakarítás (9 százalék) is. A válaszadók ötöde viszont otthon, készpénzben tartja félretett pénzét.

(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)