Jump to content

2025-re készülhet el az új dél-pesti szuperkórház

2017. 10. 11. 14:05

Az idén novemberben induló Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér segíti majd a dél-pesti okoskórház munkáját is.

 

Az Egészséges Budapest Program részeként 188 milliárd forintból újul meg és alakul át a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet  – hangzott el Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár és Németh Szilárd képviselő sajtótájékoztatóján.  A beruházás során kialakítják a négy tervezett budapesti szuperkórház egyikét, mégpedig a dél-pestit.

A projekt a Szent István-Szent László Kórház, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és az Országos Baleseti Intézet közös Nagyvárad tér közeli telephelyén valósul majd meg.

Az már korábban eldőlt, hogy építenek egy új tömböt a feladatra, most azt is egyértelműsítették, hogy az új központ 190 ezer négyzetméteres lesz. Az óriásberuházás várhatóan 2025-re fejeződik be, a kivitelezés 2019-ben kezdődhet meg, addig a tervezési, illetve logisztikai fázisában tart a projekt.

A tervek szerint a centrumkórház új épületében egykapus sürgősségi rendszert működtetnek majd: minden azonnali ellátást igénylő új beteg a sürgősségi központba kerül, az elsődleges ellátást követően pedig innen irányítják őket a szükséges további terápiára.

„Okos kórházzal” a hatékonyságért

Az új intézet okoskórház lesz. Az itt folyó tevékenységet ugyanis az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér segíti majd. Ennek részleteiről az Állami Egészségügyi Ellátó Központ tájékoztatta szerkesztőségünket. Eszerint az idén novemberben elinduló informatikai rendszer az eddigieknél lényegesebb gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb betegellátást biztosít majd.

Egy sürgősségi eset során például a páciens adatait, kórtörténetét, gyógyszerérzékenységét, esetleges korábbi műtéteinek leírását a rendszerbe bevitt adatoknak köszönhetően már a kórházba érkezés előtt megkapják az orvosok, így fel tudnak készülni a beteg fogadására, a szükséges beavatkozásokra. A rendszer ugyanakkor  a kezelés teljes ciklusában képes arra, hogy nyomon kövesse és segítse azt az időszakot, amíg a beteg ellátásra szorul.

Sőt, akár távkonzíliumot is lehet kezdeményezni. A rendszerbe csatlakozott intézmények szakorvosai ugyanis egy időben, azonos minőségben láthatják a leleteredményeket. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér ugyanakkor magának a kórháznak is segít abban, hogy költséghatékonyan tudjon működni, ezáltal többet tudjon költeni a betegek ellátására és a minőség javítására.

Fővárosi fejlesztések

Balog Zoltán, az emberi erőforrásokért felelős miniszter nyáron jelentette be, hogy 2017-ben elindul az Egészséges Budapest Program, amelynek keretében 3 centrumkórház, 25 társkórház és 7 szakrendelő újul meg a fővárosban és Pest megyében, 700 milliárd forintból.  A cél a fővárosi és megyei ellátórendszer minőségének hosszú ideje követelt javítása – mondta a miniszter.

A projekt három nagy egészségügyi centrumot ígér. A dél-pesti mellett az észak-pesti a Honvédkórházra épül, valamint az M1-M7-es közös budapesti szakasza mellé, az úgynevezett tervezik a dél-budai szuperkórházat.

(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)