Jump to content

Üzemi ellátás, minimalizált időráfordítás, avagy mennyit töltünk a rendelőben?

2018. 01. 08. 18:20

A British Medical Journal Open tavalyi közleménye részletekbe menően szemlézte, hogy egy-egy páciens átlagosan mennyi időt tölt a háziorvosánál, a rendelő falain belül. A WHO szintén nyilvánosságra hozott ezzel kapcsolatban egy nemzetközi tanulmányt, amelyből kiderül, hogy világviszonylatban hány perc jut egyetlen betegre.

Magyarországon is izgalmas a helyzet, már ami a betegellátást, illetve a vizsgálatokra történő bejutást illeti. Sajnos a kelleténél gyakrabban kerülnek nyilvánosságra olyan cikkek, amelyek arról szólnak, hogy 6, 10 vagy akár 14 órát is kénytelen várakozni egy beteg.

5 perc per fő

A WHO nemzetközi szintéren zajló adatgyűjtése egészen megdöbbentő adatokkal szolgált. Az Egészségügyi Világszervezet szerint ugyanis, átlagosan öt kerek perc jut egy orvosi konzultációra a háziorvosi rendelőkben.

A British Medical Journal Open közleménye arra is rámutatott, hogy ez miért gond. Egyrészről az üzemi, futószalag szerű vizsgálatok és konzultációk az egészségügy és az orvos-beteg kapcsolatnak kifejezetten rosszat tesznek, plusz stresszfaktort jelentenek a doktornak, másrészről gazdasági szempontból sem hasznos eme eljárás. A rövid konzultációk alatt sok esetben a betegségre nem derül fény, ami a későbbiekben betegszabadságot, hosszas vizsgálódási folyamatokat, ezáltal a gazdasági termelés visszaesését eredményezni.

Az öt perces konzultációs idő sok országban bevett szokásnak tűnik. Kínában, Kambodzsában vagy épp a szomszédos Szlovákiában is nagyjából ennyi jut egy betegre, míg az 5-10 perces vizsgálati idősávba Irán, Szlovénia, Németország, és Magyarország tartozik. A teljesség igénye nélkül 10-15 perce Hollandiában, Japánban, Ausztriában vizsgálódnak, 15-20 percet Oroszországban, Franciaországban. Míg 20-25 percet csupán az Egyesül Államokban és Svédországban.

Mit ér a pár perces vizit?

Nagyjából semmit. A mélyen rejlő pszichés vagy mentális betegségekre nem derül fény, amelyek szépen-lassan – főként, ha kezeletlenül maradnak -, szomatikus tünetegyüttesként képesek megbetegíteni a szervezetet.

A hosszabb időráfordítás, mondjuk a világátlag duplája, már több betegségre, kórra és mentális problémára képes rávilágítani. Ennek köszönhetően kezelhetővé válnak, és nem eredményezik a munkavállaló gyakori betegszabadságolását, ezáltal a gazdasági hatékonyság szabotálását.

A 67 ország bevonásával készült megfigyelés összesen 28,5 millió háziorvos-beteg találkozás időtartamát dolgozza fel. Viszonylagosan jó hír, hogy hazánk itt nem a negatív rekordot tartó csoportba tartozik.a

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com, flickr.com,)