Jump to content

Áttörés az influenzakezelésben: elkészült a gyógyszer, ami 24 óra alatt meggyógyít

2018. 02. 15. 14:50

Idestova száz éve megállíthatatlan szenvedéllyel kutatják a szakértők az influenza hatékony ellenszerét, hiába. Ugyan megelőző vakcinák és antivirális gyógyszerek már léteznek, de egyik sem az, amire a világ vár. Pontosabban várt, mert úgy tűnik küszöbön az áttörés.

Az influenzafertőzések ellen számos gyógyszer és készítmény létezik, amelyek bevethetők a tünetek csillapítására, ám tényleges hatékonyságuk megkérdőjelezhető. A gyorsan mutálódó vírustörzsek ellen viszont nincs univerzális gyógymód, és ezek olykor elsöprő erővel csapnak le. Jó példa erre a nagy pánikor keltő 2009-es sertésinfluenzajárvány.

Univerzális influenzagyógyszer? Úton van!

A  Wall Street Journal szerint az univerzális, minden influenzatörzs ellen bevethető influenzagyógyszer Japánban már nemsokára elérhető lesz. A baloxavir marboxil névre hallgató készítmény az influenza A és B típusánál is alkalmazható, Japánban már májustól elérhető lesz, azt viszont nem tudni, hogy világszerte mikor kezdik el a terjesztését. De előreláthatóan Amerikába csak 2019 után engedélyezik.

A japán fejlesztésű gyógyszerről, amelyet az Osaka Sionogi gyógyszergyártó kísérletezett ki, azt állítja, hogy elegendő belőle csupán egyetlen dózis ahhoz, hogy az influenzavírus elpusztuljon.

A gyógyszer egyelőre kísérleti fázisban van, ám már elég sok mindent tudnak róla a kutatók. A klinikai vizsgálatokból kiderült, hogy a baloxavir marboxil a felnőttek esetében 24 óra alatt kiírtja a vírust a szervezetből, ami hatalmas mérföldkőnek számít az influenza elleni harcban, mert az eddig ismert szereknek hasonló eredményhez 72 óra volt szükségük. A kísérleti szakasz 3 fázisában már 1,436 japán és amerikai beteg számolt be a tapasztalatairól, amelyek abszolút pozitívak voltak.

 

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com, torange.biz)