Jump to content

Még mindig érdemes a vírusos agyvelőgyulladás ellen oltatni

2018. 07. 18. 12:09

Az apró vérszívók életük során többféle gazdatesten élősködhetnek, és eközben számos betegséget hordozhatnak, terjeszthetnek. Az emberre leginkább két megbetegedés veszélyes: a kullancs által okozott vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór ‒ mondta a Rádió Orienten Dózsáné dr. Sasvári Ildikó járási tisztifőorvos a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatalának osztályvezetője.

 

A szakember elmondta, minden évben érdemes nyomon követni a kullancstérképeken, mely területek, megyék fertőzöttebbek,
a védekezés során pedig ezt szem előtt tartani. Számos jól bevált technika létezik a kullancsok távol tartására, az öltözködéstől kezdve a különböző kullancsriasztó termékek alkalmazásáig.
 
Ugyanakkor, mivel a vérszívók kedvelik az árnyékos, sűrű aljnövényzetet is, mindenképpen fontos a közvetlen környezetünk rendben tartása és gondozása is. Kiemelte azt is, különösen fontos ez akkor, ha háziállatok (kutya, macska) vannak körülöttünk, illetve egyáltalán a háztáji állatok környezetében, hiszen még a szárnyasok sem kerülik el a vérszívók érdeklődését. Persze kullancsokkal valójában bárhol, például séta vagy kocogás, piknikezés, kutyasétáltatás, strandolás közben is összetalálkozhatunk – akár városi környezetben is.
 
Minden hasonló program után nézzük át alaposan a gyerekeket, és persze magunkat is ‒ figyelmeztetett a tisztifőorvos, hozzátéve, nem kell félni a kiszedéstől sem:
használjunk patikákban, drogériákban is kapható csipeszt.
Nem szükséges a gyerekekkel sem az ügyeletre szaladni, hiszen sokszor több időt veszítünk ezzel, mint ha magunk kiszednénk a kullancsot. A beszakadt fej a közhiedelemmel ellentétben nem okoz különösebb problémát ‒ hangsúlyozta. A lényeg az, hogy a potroh és a „gyomor” hamar el legyen távolítva. És ha jó irányba rántjuk, a feje sem fog leszakadni ‒ mondta a szakember.

Oltassunk vagy ne?
 
A szakember felhívta a figyelmet, mindig a kockázatok mérlegelése után határozzuk meg a megfelelő védekezési módot. A vírusos agyvelőgyulladás megelőzhető védőoltással, de a Lyme-kór ellen csak az véd meg valakit, ha elkerüli a fertőzött kullancs csípését.
 
Oltatni általában kora tavasszal kell elkezdeni, ugyanis a teljes védettség egy oltási sorozat után alakul ki, aminek megvan a maga rendje, amit életkor, időszak is befolyásolnak.

Ha valaki már most látja, hogy fertőzöttebb területen tölt több időt a nyár folyamán, még mindig oltathat, létezik ugyanis gyorsított protokoll is, tehát aki úgy gondolja, még szerezhet védettséget a nyári-őszi időszakra.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;orientpress | Kép: pixabay.com)