Jump to content

Áttörést hozhat a látásvizsgálatban a QuickSee

2018. 08. 06. 14:30

A WHO adatai szerint a világon több mint két milliárd ember nem jut megfelelő szemüveghez. Ez a hiányosság rontja az életminőségüket, ráadásul tanulási nehézségek és elszalasztott munkalehetőségek lehetnek a következményei.

Bár ennek a problémának anyagi okai is lehetnek, de jóval többször fordul elő, hogy – főleg a városoktól távol – nincs megfelelő optometrista, aki látásvizsgálatokat végezne. A Massachusetts Institute of Technology szakemberei által fejlesztett globális megoldás India egyes részein segíthet orvosolni a problémát.

PlenOptika nevű céget hat évvel ezelőtt négy szakember; Shivang Dave, Daryl Lim, Eduardo Lage és Nicholas Durr alapította. Az új vállalattal az volt a céljuk, hogy az ormótlan, drága szemvizsgáló berendezéseket lecseréljék egy könnyebben hozzáférhető autorefraktorra – ez lett a Quicksee.

Autorefraktor vagy automata refraktor: a szemvizsgálatok során alkalmazott, számítógép által vezérelt készülék. Objektív módon méri a beteg fénytörési hibáit a megfelelő szemüveg vagy kontaktlencse felírása érdekében.

„A társadalmi piramis alján elhelyezkedők azért nem látnak jól, mert vagy nincs szemüvegük, vagy nem tudják, hogyan juthatnak hozzá. Ezen próbálunk változtatni” - mondta Shivang Dave.

A hagyományos autorefraktorok nagy és nehezen mozdítható gépek, melyek akár 15 ezer dollárba is kerülhetnek. Úgy működnek, hogy a szemen keresztülhaladó infravörös fény visszaverődését detektálják, ezzel határozzák meg a szemgolyó hátsó felén látható gyűrű méretét és formáját. A segítségükkel kapott eredmények a szemüveglencse felírásának alapjául szolgálnak.

Gyorsabb, pontosabb és olcsóbb megoldás

A Quicksee egy- vagy kétcsövű látcsőre hasonlító, innovatív készülékét korábban a LASIK szemsebészeti eljárás előtti vizsgálatokhoz használták. Ez a metódus lényegesen precízebb, mint a hagyományos autorefrakciós technológia, és pontosabb eredményeket ad. Ráadásul az eszköz már tíz másodperces mérést követően is megfelelő becslést ad a szükséges korrekcióról.

A kétcsövű verziót az Egyesült Államokban, míg az egycsövű változatot Indiában forgalmazza a cég. Ez utóbbival ugyan egyszerre csak az egyik szem vizsgálható, de a készülék ugyanolyan pontos, mint a dupla változat, az ára pedig kevesebb, mint a fele annak.

„Nem tudunk kiképezni 100 ezer új szakembert, de átalakíthatjuk és olcsóbbá, egyszerűbben kezelhetővé tehetjük az elérhető technológiákat” – tette hozzá az alapító. Az innovatív fejlesztések egyre inkább lehetővé teszik, hogy a PlenOptikához hasonló cégek új, könnyebben elérhető megoldásokkal megváltoztassák az egészségügyben sok éve kialakult status quo-t.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;m2m.hu | Kép: pixabay.com)