Jump to content

Az EU 10 millió eurót különít el a koronavírussal összefüggő kutatásokra

2020. 02. 06. 12:00

Az Európai Unió 10 millió eurót (mintegy 3,36 milliárd forint) különít el a légzőszervi tünetegyüttest okozó koronavírussal összefüggő kutatások támogatására - közölte az Európai Bizottság pénteken.

A tájékoztatás szerint az uniós bizottság a járvány terjedése indokolta sürgős reagálás jegyében mobilizálta az összeget olyan kutatási projektek támogatására, amelyek elősegítik a járvány megértését, hozzájárulnak a vírussal fertőzött vagy fertőzöttségre gyanús betegek hatékonyabb klinikai kezeléséhez, valamint javítják a közegészségügyi felkészültséget.

Marija Gabriel innovációért, kultúráért, oktatásért és kutatásért, valamint ifjúságért felelős biztos azt mondta, a támogatás a járvány globális megfékezésére irányul, azonban enyhíteni kívánja a koronavírus kitörését és esetleges elterjedését az unióban.

Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos elmondta, a finanszírozás várhatóan legfeljebb négy, pályázat úján kiválasztott kutatási projektet támogat. A pályázóknak február 12-ig kell benyújtaniuk terveiket, hogy a támogatási megállapodások aláírása után a kutatási munka a lehető leghamarabb megkezdődhessen.

Az Európai Bizottság szorosan együttműködik az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és más nemzetközi szereplővel a koronavírus eseteinek felfedezése, azonosítása, diagnosztizálása és kezelése adható hatékony és összehangolt válaszok érdekében.

Az új koronavírus eddig csaknem tízezer embert fertőzött meg, a halottak száma pedig elérte a 213-at Kínában, valamint szórványos eseteket jelentettek több mint 20 országból. Magyarországon nem tudnak megbetegedésről.

(Forrás: biokalauz.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)