Jump to content

Nem marad ellátás nélkül a fizetés nélküli szabadság alatt sem

2020. 04. 30. 14:41

Sokan nem tudják, ha nincs munkahelyük, akkor saját maguknak kell fizetniük a társadalombiztosítási járulékot, azonban a fizetés nélküli szabadság ideje alatt is jogosult a munkavállaló az egészségügyi szolgáltatásra. A koronavírus-járvány okozta körülmények a munkavállalóktól is számos, az új helyzethez való alkalmazkodást igényelnek.

Hazánkban is számos ember elveszítette munkahelyét a koronavírus-járvány miatt. Azt azonban sokan nem tudják, hogy ha nincs munkahelyük, akkor saját maguknak kell fizetniük a társadalombiztosítási járulékot, ami idén havonta 7710 forint. Ez ugyanúgy jogosít egészségügyi ellátásra, mintha a munkáltató fizetné a dolgozója után a járulékot. Nem éri meg nem fizetni, mert utólag kifizettetik az elmaradást.

Nem éri meg a fizetés nélküli szabadság

Van olyan cég, amely átmenetileg fizetés nélküli szabadságra küldte dolgozóit. Korábban ezt csak a munkavállaló kérhette a cégétől, fordítva nem volt lehetséges. Ám, akik fizetés nélküli szabadságra mennek, azok nemcsak munkabért nem kapnak, hanem a biztosítási jogviszonyuk is megszűnik.

A kormány ezért döntött úgy, hogy a tb-járulékot erre az időre is köteles fizetni a munkáltató, így a dolgozója nem marad egészségügyi ellátás nélkül.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a munkavállaló helyett a hozzájárulásával és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jóváhagyásával más személy vagy szervezet is megfizetheti.

A fizetés nélküli szabadság időtartama nem számít bele a nyugdíjba. Ezért szakemberek azt tanácsolják, inkább mondjanak fel az érintett munkavállalók, mint hogy fizetés nélküli szabadságra menjenek.

Első lépésként jelentkezzenek regisztrált munkanélkülinek a kormányablaknál, és igényeljenek álláskeresési járadékot. Ha ugyanis már volt munkaviszonyuk legalább egy évig, akkor mindenképp jár a munkanélküli ellátás 90 napig. Erre az időre nemcsak tb-t nem kell fizetniük, hanem az időszak beleszámít a nyugdíjba is.

Ha valakinek nem volt még munkaviszonya, mert például diák volt, keresse fel az adóhivatalt, ott kérheti, hogy maga után fizethesse a jelenleg 7710 forintos tb-járulékot. A csekkeket postán küldik el, így lehet havonta fizetni.

Csökkentett óraszámú munkaviszony

Érdemes azt is tudni, ha valakit nem napi nyolcórás munkaviszonyban foglalkoztatnak, az kevesebb biztosítotti időnek számít.

Napi 6 óra esetén 18 hónap munkaviszony számít egy évnek, napi 4 órás munkaviszony pedig két év alatt tesz ki egy évet nyugdíj szempontjából.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)