Jump to content

Nemzeti laboratórium jött létre idegrendszeri betegségek gyógyításának módszertani javítására

2022. 08. 25. 14:17

Az idegrendszer fejlődési és a felnőttkori zavarait vizsgálják a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és hat partnere által életre hívott Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium (TINL) keretein belül – tájékoztatta a baranyai felsőoktatási intézmény csütörtökön az MTI-t.

Azt írták, hogy az Európai Unió és a magyar kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében 5,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a konzorciumi tagok kutatóhelyein és azok hálózatán 2022 és 2026 között megvalósuló projektre.

A TINL célja az idegrendszeri betegségek megelőzésének, gyógyításának módszertani javítása a gyermekkortól a felnőttkorig jelentkező idegrendszeri zavarok és betegségek területén. A laboratórium hozzájárulhat emellett a korai életszakaszban bekövetkező idegrendszeri elváltozások hátterében álló betegségmechanizmusok átfogó megértéséhez és ennek révén a gyógyító munka fejlesztéséhez is – közölték.

Mindez azért is fontos a közlemény szerint, mert a korai életszakaszban bekövetkező idegrendszeri elváltozások – mint a magzati alkoholszindróma, az újszülöttkori hypoxiás agykárosodás, az autizmus, valamint a gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar – élethosszon át tartó terhet jelentenek a betegek, hozzátartozóik és az egész társadalom számára. A felnőttkori idegrendszeri zavarok esetében a projekt eredményei között – a digitális medicina eszközein, adatain alapuló – új gyógyító eljárások kidolgozása lehet.

A PTE partnerei lesznek a projekt megvalósítása során az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont, az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, továbbá a Richter Gedeon Nyrt. – olvasható a közleményben.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)