Jump to content

Tényleg agydaganatot okoz a mobil?

2018. 05. 11. 16:00

Két tudós intézet tanulmánya. Mindkettő hitelesnek tűnik, mindkettő mást állít: egyelőre marad a fülhallgatós megoldás.

A jó hír: a The International Journal of Cancer Epidemiology, Detection and Preventionban publikált tanulmány három évtizedre tekint vissza (kezdetben még nem is voltak mobilok), és hasonlítja össze az adatokat. A University of Sydney vizsgálata 34 ezer, diagnosztizált agydaganatban szenvedő férfi és nő anyagát vizsgálta át, s megállapította, hogy a nőknél egyáltalán nem, a férfiaknál igen kis mértékben mutatható ki összefüggés a mobilhasználat és a rák között.

A kutatók egyenesen kimondják, hogy „nem látható kapcsolat az agydaganatok számának növekedése és a mobilozás között”.

Ehhez képest egy másik tanulmány, a British Occupational and Environmental Medicine-ben megjelentMobile phone use and brain tumours in the CERENAT case-control study tizenegy év vizsgálati eredményeire támaszkodva azt állítja, hogy bár nem mutatható ki közvetlen összefüggés, azért a kockázat igenis létezik, mert a mobiltelefonok által kibocsátott rádiófrekvenciás sugárzás rákkeltő hatású. A National Cancer Institute szerint igencsak aggályos a testünk közelében tartani a mobilt.

Nehéz meghatározni, hogy mekkora pontosan ez a kockázat, rögzítik a tanulmányt jegyző francia tudósok. Ráadásul a rák nem feltétlenül ugyanazon az oldalon alakult ki, amelyiken a telefont használták.

Bár nincs ok semmilyen pánikra, célszerűnek látszik – a ki tudja meddig, továbbra is ellentmondó információk tisztázásáig – az okostelefont fejünktől minél távolabb tartani, s lehetőleg kihangosítóval vagy fülhallgatóval használni.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)