Jump to content

Nincs többé Lánchíd Gyógyszertár

2016. 09. 15. 09:05

A hivatalos szervezet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet visszavonta a budai gyógyszertár működését, és komoly bírságot szabott ki.

A váratlan szankciót a vényköteles gyógyszerek kiadása során tapasztalt eljárás miatt léptette érvénybe az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), ugyanis az ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy a patika orvosi rendelvény nélkül, nagy számban értékesített külföldre vényköteles gyógyszereket.

Magyarországon a jelenlegi jogszabályok szerint a patika vényköteles gyógyszert recept nélkül csak egy szigorúan meghatározott körnek adhat ki. A Lánchíd Gyógyszertár huszonöt, úgynevezett külföldi megrendelőlap alapján 6670 doboz, kizárólag recept ellenében kiadható készítményt adott ki vény nélkül. A külföldi megrendelőlap nem felel meg a hatályos jogszabályokban meghatározott orvosi rendelvénynek, tehát nem lett volna szabad kiadni a gyógyszereket.

A jogszerűtlenül kiadott gyógyszerek között daganatellenes szerek, immunrendszert befolyásoló készítmények, az asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek, pszichoaktív szerek és véralvadásgátló készítmények voltak.

A vény nélkül külföldre értékesített gyógyszerek orvosi ellenőrzés nélküli használata súlyos, egészséget veszélyeztető állapotot okozhat, ezért a hatóság az összes körülmény mérlegelésével a pénzbírságot és egyidejűleg a működési engedély visszavonását ítélte a jogsértéssel arányban álló lépésnek.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pexels.com