Jump to content

A negatívízmus megbetegít

2016. 10. 18. 09:05

A gondolat teremtő ereje vitathatatlan, amit a szuggesztív orvoslás ki is használ. Hallottál már róla?

A Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján műtét során az altatott vagy az intenzív osztályon fekvő beteg már részesülhet pozitív szuggesztióban. Ez azt jelenti, hogy nyugtató, gyógyulást elősegítő mondatokkal támogatják a beteg felépülését. Az eredmény: gyorsabb gyógyulás, kevesebb szövődmény, csökkenő gyógyszerfogyasztás.

A szuggesztív kommunikáció több a beteg számára, mint kedves beszéd. Ez csak a felszín. A pozitív szuggesztió első lépése a beteggel való kapcsolat felépítése, mely során figyelnek arra, hogy a beteget a keresztnevén szólítsák, úgy, ahogyan ő szeretné. Második lépésként a szakember arra kéri a beteget, hogy az intenzív osztályon lévő nagy nyüzsgés ellenére próbáljon meg ellazulni, s idézzen fel az életéből, akár múltbeli, akár friss pozitív élményt. Eközben a pszichológus simogatja a beteg kezét. A simogatás hatására felszabaduló oxitocin kiváló nyugtató-stresszoldó hatással bír. A pozitív szuggesztió erősíti a kellemes élményeket, és a gyógyulásra koncentrál.

A pozitív szuggesztió nem hipnózis! Ekkor a negatív transzból (amiben általában a betegek benne vannak), támogató gondolatok segítségével semleges, vagy pozitív állapotba hozzák a beteget.

A pozitív szuggesztió immunerősítő hatással is bír, így eredményes is allergiák, egyes autoimmun betegségek, az irritábilis bél szindróma, és pánikrohamok kezelésében. Alkalmazzák továbbá szürkehályogműtéteknél, a palliatív ellátásban, az anesztézia és a fájdalomcsillapítás terén, illetve a szenvedélybetegségek kezelésében is.

Nem újdonság, hogy a beteg számára a legfőbb gyógyszer az orvos: az orvos hozzáállásán és az orvos-beteg kommunikáción, együttműködésen nagyban múlik a gyógyulás.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika | Kép: wikimedia.org)