Jump to content

A tbc még mindig jelen van

2017. 04. 04. 08:30

A gümőkor vagy ismertebb nevén tuberkulózis már a történelem előtti időkben is szedte áldozatait. Az elmúlt kétezer év sem kényszerítette pihenőpályára, sőt még mindig jelen van. A világ egy legtúlélőbb baktériumfajának sikere láthatatlanságában rejlik. De mégis hogyan ismerhető fel a halálos kór?

A gümőkór okozója a Mycobacterium tuberculosis baktérium, ami leggyakrabban a tüdőt támadja meg, de előfordul, hogy a központi idegrendszert agyhártyagyulladást okozva, a nyirokrendszert és a vérkeringést is megbetegíti.

De maradjunk a tűdőt veszélyeztető kórnál. A tbc-s beteg tüdejében gümők keletkeznek, innen ered a gümőkor elnevezés. Ezek a gümők megakadályozzák a normális tüdőfunkciót, emellett bizonyos káros anyagokkal árasztják el a szervezetet.

A leghalálosabb kór

A történelem során kevés olyan pusztító betegség tűnt fel, mint a tbc. 1901-ben, Magyarországon a halálesetek 25 százalékát okozta, és kifejezetten a magyar népbetegségnek (Morbus hungaricus) tartották. Ma már gyógyítható, de még mindig több mint kétmilliárd ember fertőzött a kórokozóval.

A tbc nagyon sokáig tünetmentes. A kifejlett betegség viszont a mell-, hátfájás, vér felköhögése, és három hétnél további köhögési rohamok, valamint láz, borzongás, izzadás, különösen alvás közben, étvágytalanság, fogyás, sápadtság és gyakori fáradtság bármelyikét produkálhatja.

A tüdőtuberkulózis kórokozója elsősorban cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzött személy terjeszti köhögéssel, tüsszentéssel, beszéddel vagy nyállal. Ezenkívül a fertőzött tárgyak is veszélyesek lehetnek, de a szoptató anya is átadhatja gyermekének, mint ahogy szervátültetéssel, fertőzött ételekkel és szexuális úton is terjedhet. A tbc beteggel kapcsolatba került személynek 22 százaléknyi esélye van arra, hogy ő maga is elkapja a kórt. Érdekesség, hogy maga a beteg, aki esetleg még nem tud róla, és nem kezelteti, évente húsz embert fertőzhet meg. A World Health Organisation (WHO) szerint a Föld lakosságának egyharmada hordozója a Mycobacterium tuberculosis (M. tbc) bacilusnak, de az érintettek 90 százaléka nem mutat tüneteket, és a kór életüket nem veszélyezteti. A maradék 10 százaléknál viszont kifejlődik a betegség.

Megelőzés és védelem

A tbc ellen már gyermekkorban védőoltást adnak, aminek tömeges használata csak a második világháború idején kezdődött. A Calmette-Guérin Bacilus (BCG) védőoltás hatásossága agyhártyagyulladás ellen 80%-on felül, tbc ellen azonban csak 0 és 80% között van.

Magyarországon a BCG védőoltás kötelező. Az újszülöttek jellemzően még a szülészeten megkapják. Megfelelő válaszreakció hiányában az oltást a gyermek fél éves kora előtt akár többször is megismétlik. 14 éves korukban a gyermekeket újra ellenőrzik.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com, staticflickr.com,)