Jump to content

Tojásallergiával húsvétkor? Van rá receptünk!

2017. 04. 13. 17:05

Pánikra nincs ok. A finom falatokról azoknak sem kell lemaradniuk, akik tojásallergiával élik mindennapjainkat. Íme, három fantasztikus tojásmentes recept, amivel túlélhető a tojásünnepe koplalás nélkül!

A tojásallergia háttérbe szorul az ételintoleranciák között, pedig hazánkban a tej mellett a tojás az egyik leggyakoribb táplálék-allergén. Már egészen kisbaba korban felbukkanhatnak a tünetek, de a későbbiekben is kialakulhat. Leggyakoribb szimptómái:

- bőrviszketés
- kipirosodás
- csalánkiütés
- száj körüli zsibbadás
- az arc, a torok duzzadása
- légzési nehézség
- hányás
- hasmenés, hasi fájdalom

A tojásallergia ráadásul nem jár egyedül. Gyakran keresztallergia is fellép, ami az étel hasonló kémiai szerkezetének számlájára írható. Tehát olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük. Ilyen a csirkehús, ami a tojásallergiásoknál keresztallergiát válthat ki. Viszont sokféle étel elkészíthető tojás nélkül is, íz-romlásmentesen.

Palacsinta, tojásmentes változatban

Hozzávalók (4-5 darab):

- 5 dkg finomliszt
- 1 csipet cukor
- 1,5 dl szódavíz
- 1 csipet szódabikarbóna
- 20 ml olaj

Elkészítése

A lisztet a sóval és a cukorral keverd el, majd add hozzá fokozatosan a szódavizet. A végén tedd hozzá a szódabikarbónát, keverd csomómentesre, és merőkanalanként süsd meg az olajos, forró palacsintasütőn mindkét oldalát. Egyaránt töltheted, sós vagy édes töltelékekkel.

Fonott kalács, tojás nélkül

Hozzávalók:

- 30 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 2-3 evőkanál cukor
- egy csipet só
- 5 dkg margarin

Elkészítése

Tedd egy tálba a lisztet, majd olvaszd meg a margarint és a többi hozzávalóval együtt keverd a liszthez. Dagaszd meg a tésztát, majd hagy megkelni.

Ezután lisztezett deszkán gyúrd át a tésztát és vedd két részre, majd fond össze. Tedd olajjal kikent tepsibe, majd hagyd további félórát kelni.

Melegítsd elő a sütőt, és az aljára tégy egy edénybe vizet. A tésztának a tetejét kevés tej és cukor keverékével kend le majd mehet a sütés 180 fokon 30 percig. Kész is!

Házi torma

Hozzávalók kb.: 10 adag

- 1 db torma
- 2 dl víz
- 1 kiskanál só
- 2 teáskanál cukor
- 2 evőkanál ecet (10 %-os)

Elkészítése

A tormát zöldséghámozóval, vagy késsel pucold meg és reszeld le. Ezt követően tegyük egy üvegbe, hogy ne menjen el az ereje!

Mindeközben egy kis tálban keverj a vízhez sót, cukrot és ecetet, majd addig keverd, amíg feloldódnak. Végül ráöntjük a tormára és összekeverjük. Kész is!

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)