Jump to content

Az ősz az egészségünkben is változást hoz

2017. 09. 27. 09:05

Ahogy a természetben, úgy a szervezetben is millió apró változást hoz a sárga falevelek évszaka. Nem véletlenül válik az ember nyűgösebbé szeptember első heteiben, testi-lelki megterhelést hoz az évszak, de lássuk, mire kell a legjobban odafigyelni.

A nyár a szervezet számára maga a felüdülés. Akarva akaratlanuk sokkal többet mozgunk, időt töltünk a szabadban és a táplálkozás-munka-mozgás-pihenés négyesfogatára is több figyelmet fordítunk. A kiegyensúlyozottabb időszakok a borongós, esős, feladatokkal és kötelezettségekkel teli időszak követi, elvégre nyáron nem csak az öltözet válik lengébbé, hanem a főnök munkakedve is.

Új évszak, új rutin

A nyári lüktetés után vissza kell rázódni a monoton hétköznapokba, ami egyébként nem feltételül rossz, csupán a szervezetnek is meg kell szoknia az újra kezdődő rohanást.

A leggyakrabban jelentkező egészségügyi változások először a nátha és az ízületi fájdalmak képében jelennek meg, de a levertség, a fáradékonyság, a megnövekedett alvás és tápanyagigény is intő jel lehet. Mindezek mellett persze a vérnyomásingadozás és a szív és érrendszeri panaszok gyakoriságának sűrűsége is jelen lehet. Mindemellett a szervezet „téli átállásának” tudhatók be és annak, hogy sokkal jobban oda kell figyelni a hétköznapi rohanás közepette is az egészségre. Az ősz ugyanis remek lehetőséget nyújt arra, hogy felkészüljünk a télre, és a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból a szervezt számára sok megterhelést nyújtó évszakban is.

Alvás, evés, mozgás őszi kiadásban

Az ősz és a tél kifejezetten nagy megterhelést ró a szervezetre, így nem árt tudatosan felkészülni rá. A felkészülést kezdhetjük szakemberrel, például egy teljes állapotfelméréssel, vagy éppen az étrend és a sportszokások újra értelmezésével.

Első sorban vegyük szemügyre az általános egészségügyi értékeket, mint például a testsúlyt, a BMI indexet, a vérnyomást, a vércukorszintet és a koleszterinszintet is. Ha mindez rendeben, kezdődhet a rendszeres sport és az étrend milyenségének a megtervezése.

Az őszi és téli időszakban sokkal több olyan tápanyagra van szüksége a szervezetnek, amely vitaminban, rostokban, és ásványianyagokban gazdag. A zöldség és gyömölcsfogyasztást fokozni kell, a salátaféléknek is a tányéron a helye, ám ne ignoráljuk a növekvő húsfogyasztási igényt sem, mert szükség van a húsokban található tápanyagokra ahhoz, hogy ne betegeskedéssel töltsük a hűvösebb időszakot.

Ami a hőmérsékletváltozást illeti. Nem szabad lemondani a kültéren űzött sportról, mert az csak ellenállóbbá teszi a szervezetet a hideg idővel szemben, valamint növeli az immunrendszer ellenállóképességét.

Hetente legalább három alkalommal fordítsunk időt és energiát arra, hogy fussunk, biciklizzunk, joggingoljunk, egyszóval mozogjunk. Heti háromszor hatvan perc közepes intenzitású mozgással, gyakorlatilag rengeteget tettünk a szervezet nyári-őszi átállásának zökkenőmentesebb mivoltáért.

A táplálkozás, mozgás párosa mellett az alvásigény kielégítését is szem előtt kell tartani, ugyanis az megnövekszik a szeptember, október első heteiben. A szervezetnek több pihenésre van szüksége, hogy a hormonális és egyéb változásokat, amelyeket az évszakváltozás indikál, helyén kezelje, és ne okozzon fennakadást a mindennapi rutinban, így adjuk meg szervezetünknek minden téren azt, amire vágyik.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)