Jump to content

Chilében ismét megjelent a zikavírust terjesztő szúnyog

2016. 04. 21. 12:33

Az amerikai kontinensen eddig Chile (szárazföldi része) és Kanada számított az egyiptomi csípőszúnyogtól mentes országnak.

Chile szárazföldi részén hatvan évvel azt követően, hogy sikerült kiirtani, ismét megjelent a zika-, a dengue- és a chikungunyavírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) - közölték helyi egészségügyi hatóságok. Az amerikai kontinensen eddig Chile (szárazföldi része) és Kanada számított az egyiptomi csípőszúnyogtól mentes országnak.

Carmen Castillo chilei egészségügyi miniszter helyi idő szerint hétfőn kijelentette, hogy a tudósok azonosították a csípőszúnyog egy példányát Arica településen, a fővárostól, Santiagótól kétezer kilométerre északra. "Az Aedes aegypti egy példányáról van szó, ami azt jelenti, hogy elővigyázatossági intézkedéseket kell hozni" - tette hozzá.

Az egyiptomi csípőszúnyogot az 1960-as években kipusztították Chile szárazföldi részén, az ország felségterületén azóta csak a csendes-óceáni Húsvét-szigeten fordult elő a rovar. Chilét természeti határai is védtek eddig, északról az Atacama-sivatag, míg keleten az Andok.

A zikavírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesusmakákóban (rhesus macaque) azonosították 1947-ben, emberben pedig először 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.

A zikaláz az amerikai kontinensen 2014 februárjában ütötte fel először a fejét. Észak- és Dél-Amerika, valamint a karibi térség 21 országában regisztrálták. A vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. A chilei hatóságok bejelentették, hogy az ország északi részén riasztó-, megfigyelőrendszert létesítettek a további egyiptomi csípőszúnyogok azonosítására.

Chilében idén márciusban számoltak be az első zikavírusos esetről, amelyben a beteg szexuális úton fertőződött meg. Eddig tucatnyi ember kapta el a betegséget, de külföldön. A zikalázjárvány az amerikai kontinensen legsúlyosabban Brazíliát érinti, ahol már több mint 1,5 millió megbetegedést jegyeztek fel.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: worldwildlife.org Forrás: szeniormagazin.hu/MTI)