Jump to content

A diabétesz kezelése

2018. 12. 21. 10:00

A más kialakult betegség felismerése és kezelése kulcsfontosságú lehet az életminőség javítása értekében. Ennek járt utána a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. 

A cukorbetegség kezelésében a család is fontos szerepet játszik. A már kialakult betegségben szenvedő családtag számára lehetővé kell tenni, hogy a megfelelő kezeléshez szükséges megváltozott életmód fenntartható/betartható legyen, pl. ne kínáljon olyan ételt a cukorbetegnek, ami tiltólistán szerepel, vagy legyenek otthon a cukrok helyettesítésére biztonságosan használható különböző kalóriamentes édesítőszerek, vagy családtagja lelkesebben kezd el sportolni, ha Ön is részt vesz benne.

A cukorbetegség menedzseléséhez mindennapi kezelésre, rendszeres ellenőrzésre, egészséges életmódra és folyamatos oktatásra van szükség. A kezelési lehetőségek az életmódbeli és a gyógyszeres formákra oszthatók. Az első magába foglalja a megfelelő étrend tartását és a napi rendszerességű fizikai aktivitás végzését.

A cukorbetegség minden formájában szükséges az egyénre szabott táplálkozásterápia szakképzett dietetikus közreműködésével. A mozgásra vonatkozóan heti legalább 150 perc közepes intenzitású aerob fizikai aktivitás ajánlott, lehetőség szerint napi rendszerességgel.

A gyógyszeres terápiához tartoznak a különböző tabletták, hatóanyagok vagy az injekció formában adható inzulinok. A családi gondoskodás kulcsfontosságú, nemcsak azáltal, hogy megértik pl. a rendszeres vércukormérés szükségességét vagy az inzulinadagolás módját/miértjét, ami gyakran a beteg részéről frusztráltsággal vagy félelemmel társul, hanem türelmesen, empatikusan támogatják azt. Időseknél ritkábban jelentkeznek a klasszikus tünetek, vagy az előjelek nehezebben észrevehetők, ezért fontos a rendszeres orvosi kontroll.

A szellemi teljesítőképesség csökkenése, a feledékenység akadályozhatja a megfelelő kezelést, ezért pl. gyógyszeradagoló beszerzése, vagy a veszélyesen alacsony vércukorszint (a hipoglikémia) kezelésének megtanulása elengedhetetlen a hozzátartozó számára is. Az orvosi ellenőrzések gyakorisága 1-es típusú cukorbetegek esetében általában évi 4–6, 2-es típusú (nem inzulinnal kezelt) egyéneknél évi 2-4 alkalom. 

Minden egészségügyi szakembernek rendelkeznie kell megfelelő tudással és készségekkel ahhoz, hogy segítse az egyéneket és a családokat a betegség kezelésében. Minden ötödik egészségügyi szakember nem vesz részt diabetessel kapcsolatos posztgraduális képzésben. Az oktatás és a folyamatos támogatás minden embernek és családnak hozzáférhető kell legyen. 2 cukorbetegből kevesebb, mint 1 embernek és 4 tagú cukorbeteg családból csupán 1 főnek érhető el diabetessel kapcsolatos oktatási program. A cukorbetegség kezeléséhez nélkülözhetetlen gyógyszereknek és a gondozásnak elérhetőnek és megfizethetőnek kell lenni minden család számára.

A betegség részletes megismerésével itt foglalkoztunk, a kezeléséről pedig itt találsz olvasnivalót. 

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;mdosz.hu | Kép: pixabay.com)