Jump to content

Miért válik egyre sötétebbé a hajszín, majd ősszé?

2017. 03. 03. 17:05

Emlékszik még a gyermekkori tejfölszőke hajszínére? Valószínűleg bebarnult. Az évek előrehaladtával, - legyen bármilyen élénk, és világos haja az illetőnek - egyszerűen elkezd sötétedni, majd őszes színben pompázni. Miért van ez? A sokakat foglalkoztató kérdésre itt a válasz.

Az ember 30 éves kor felett bizony megleli az első fehér betolakodót a dús hajkoronában, azonban, ha elég szerencsés csak 45 éves kora felett kezd el ténylegesen őszülni. Általánosságban 46-65 éves kor között az emberek 74%-a válik teljesen ősszé, és azok közül, akik esetleg valamilyen csoda folytán megúszták a folyamatot, azok hajszínének intenzitása 27%-kal csökken. Megnyugtatásul: több ősz férfi van, mint nő, sőt ha nem europid felmenőkkel bír, teljes lehet az öröm, ugyanis az ázsiai és afrikai származású emberek alig őszülnek.

A haj színéért az úgynevezett melanociták felelősek, melyek a szín és pigment termelésben játszanak szerepet, az árnyalatáért pedig annak két csoportja, az eumelanins (barna és fekete) pigmentek és pheomelanins (piros és sárga) pigmentek. Ha az utóbbiból található több a szervezetben világos árnyalat várható, ha viszont az előbbiből, akkor sötétebb, mélyebb hajszín. Ezeknek a hormonoknak az erőssége, az egyik csoport előtérbe helyeződése a terhesség alatti ösztrogén és progeszteron szinttől függ. Ugyanakkor a várandósság intervalluma alatt szedett gyógyszerek (pl.: epilepsziára) sötétíthetik a születendő hajszínét.

Annak folyamata, hogy a szőke hajú gyerkőcök hajszíne miért változik fokozatosan barnává, 7-8 éves koruktól kezdve, még nem ismert, egy azonban biztos: nem a hormonális változások okozzák.

A hajszín fokozatos fakulásában nagy szerepet játszanak az öröklött tényezők. Viszont a stressz és az egészséges életmód elviekben nem veszélyezteti a haj pigment tartalmát. A korai fakulás, vagy őszülés az úgy nevezett Hutchinson's-progeria és Werner-szindrómának köszönhető, melyek a korai őszülés „betegségének” nevezendők.

Miért nem termelődnek inkább újra a pigmentek? A hajnövekedési ciklus (havonta 1 cm) végeztével a melanociták megsérülnek, és meghalnak. Azonban, hogyha a pigment termelésért felelős őssejtek képesek regenerálódni, a folyamat újra beindul, ám ha kimerültek és véglegesen elhaltak a haj egyre fakóbbá, majd őszebbé válik. Az intervalluma attól függ, mennyi melanocita próbál még újraéledni.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)