Jump to content

Tényleg megvédi a szívet a vegán étrend

2018. 08. 16. 16:00

Azt már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú vegán étrend hatékony a fogyásban. Most egy új kutatás rámutatott, hogy ezentúl az étrend mintegy 10 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát - írja a Medical News Today.

Az alacsony szénhidráttartalmú étrendet már önmagában is összefüggésbe hozták a fogyással, ugyanakkor megállapították, hogy mivel a legtöbb ilyen diéta magas állati eredetű fehérjét és zsírokat tartalmaz, ezért növelik a koleszterinszintet. 

Másrészt viszont a növényi eredetű fehérjéken és olajokon alapuló étrend csökkenti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy a szervezetben lévő LDL, rossz koleszterin szintjét csökkenti. 

Miután az öki-Atkins diéta mind alacsony szénhidráttartalmú ételeket, mind magas növényi eredetű fehérjéket és olajokat tartalmaz, a kanadai St. Michael's Hospital kutatócsapata arra volt kíváncsi, milyen hatékonyan csökkenti a szívbetegség kockázatát. 

A vizsgálat során az utóbbi étrendet követőknél 10 százalékkal csökkent a koleszterinszint, mindemellett még fogytak is. Számításaik szerint az étrend 10 éven keresztül történő betartása mintegy 10 százalékkal csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;orientpress | Kép: pixabay.com)